Internet sebességmérő – teszteld az Interneted!

Az Internet sebességmérő fontos információkkal szolgál a munkahelyi és otthoni előfizetések le- és feltöltési sebességéről. Időről-időre érdemes megnézned, hogy milyen paraméterek jellemzik az eszközeidet, hiszen különböző alkalmazásokhoz, programok futtatásához megfelelő gyorsaságra van szükség. Nézzük, mit jelentenek az internet sebességmérő által mutatott adatok.

Internet sebességmérő – az adatforgalmi traffipax

Ha szeretnéd megtudni, milyen tempóban pörög az Internet elérésed, meg kell nyitnod egy erre a célra kifejlesztett weboldalt, amely az adott oldal és a Te eszközöd közötti adatforgalom sebességét méri meg.

Milyen adatokat kapsz a méréssel?

Amikor elindítod a mérést, látványosan kirajzolódik egy görbe, és szépen sorban megjelenik 3-4 adat. Ezek a következők: ping, download, upload, jitter.

A download és upload már angol tudás nélkül is érthető. A feltöltés, illetve letöltés gyorsaságát írja le megabit per szekundumban – vagyis a másodpercenként le- és feltöltött információegységek számát kaphatjuk meg a segítségével.

A ping már trükkösebb, de egyszerűbb: a kapcsolat reakcióidejét méri, vagyis a sebességteszt elindításának pillanatától a vizsgálat elkezdésének idejét, tehát a válaszidőt.

A jitter, vagyis a válaszidő ingadozása akkor következik be, ha az ideális válaszidőhöz képest eltérés mutatkozik az adatok áramlásában. Ilyenkor az adatforgalmi traffipaxnak nagyon résen kell lennie, mert előfordulhat, hogy az “adatpályára” felhajtó “autók”, vagyis az adatok, nem rendszeres időközönként és nem azonos sebességgel haladnak. Ideális esetben az “adatpályára” akkor jöhet fel új “autó”, ha a lehajtó oldali jelzi, hogy szabad a felhajtás. Amikor jitter-ről beszélünk, akkor a lehajtó “adat-autó” késve értesíti a felhajtó oldalt. Ennek következtében a következő “adat-autó” később hajt fel a pályára. Ez az aktuálisan végzett folyamat – egyben az internet sebességének – lassulását jelenti, tehát várakozást von maga után.

Mit jelentenek a kapott adatok?

Mindig az internet használatának módja, jellege határozza meg az internet sebességmérő segítségével kapott értékek jelentését.

Általános otthoni használatra (filmnézéshez, internetes játékhoz, levelezéshez) egy minimum 12-25 Mbps gyorsaságú előfizetést javasolt.

Online játékokhoz minimum 4-8 Mbps, streaming, online TV nézéshez pedig minimum 1.5 – 3 Mbps sebességű Internet kapcsolat az ideális. Cégeknél egy Skype konferencia levezényléséhez 10+ Mbps, nagy mennyiségű adatmegosztás kivitelezéséhez 40+ Mbps sebességre van szükség. Ezek alapján elmondható, hogy jellemzően otthoni felhasználásra bőven elegendő a 20-30 Mbps internetsebesség. A 40 Mbps sebességű internetre megosztóprogramok használata, illetve ipari célú használat esetén lehet szükség.

Egy film letöltése esetén ez különböző sebességeken a következőképpen alakulhat:

ElméletiGyakorlatiFull HD film 5GB4K film 14GB
10Mbps1,25 megabytes / s68perc191perc
20Mbps2,5 megabytes / s34perc96perc
30Mbps3,75 megabytes / s23perc64perc
100Mbps12,5 megabytes / s7perc19perc

A letöltés-feltöltés versenye

Mi jellemez Téged inkább? Te  általában letöltesz vagy zömében feltöltesz dolgokat a világhálóra? Az Internet sebességmérő általában gyorsabb letöltésről árulkodik, mint feltöltésről. Ennek az az oka, hogy a letöltés nagyobb mértékű sebességet követel meg, mint a feltöltés, és a használók arányaiban gyakrabban szeretnének maguknak elmenteni valamit, mint különböző tartalmakat online megjeleníteni.

Amikor számít a letöltés sebessége

Vannak olyan online tevékenységek, ahol nagyon is számít a saját részre történő letöltés vagy mentés, illetve a használat gyorsasága:

  • YouTube videók nézésekor,
  • online vásárláskor,
  • internetes TV adó használatakor,
  • zenei szolgáltatások streaming-je alatt,
  • közösségi média áttekintése közben.

Amikor a feltöltés sebessége számít

Az upload, bár lassabb, mégis fontos lehet az alábbi online aktivitások esetén:

  • videó és Skype konferenciák alkalmával,
  • nagyméretű e-mail csatolmányok küldésekor,
  • videó közösségi médiumokon való megosztásakor,
  • események élő közvetítése esetén,
  • online játékok egyidőben történő játszásakor

Érdemes tehát tesztelni az Interneted, és a kapott eredmények alapján megnézni, hogy megfelel-e számodra a kapcsolatod sebessége. Teszteld velünk az Interneted!

(beágyazott link: http://datatrans.speedtestcustom.com/)

További szolgáltatásaink

Internet

Webmail

IP telefon

Legutóbbi bejegyzések

Friss hírek

A zsarolóvírusok!

A zsarolóvírusok olyan számítógépes kártevők, amelyek azzal fenyegetik az áldozatot, hogy megsemmisítik a kritikus fontosságú

Részletek