IP Telefon kisokos - avagy minden amit az IP Telefonról tudnod kell!

Mi az az IP telefon?

Az IP telefon olyan eszköz, amely a hang továbbítását interneten keresztül biztosítja.
Hétköznapi módon fogalmazva ezzel az eszközzel/eszköz csoporttal az interneten keresztül telefonálhatsz, nem az analóg telefonvonalat vagy GSM rádiós mobil hálózatot használod.
Az IP-alapú hangszolgáltatások összefoglaló neve VoIP (Voice over IP).

Datatrans IP telefon szolgáltatása:

A normál - egyszerű VoIP telefon szolgáltatás igénylése esetén 2 csomag közül választhatsz:

Korlátlan IP telefon csomag

PERCDÍJAS IP telefon csomag

Az oldalon látható árak nettó árak és az áfát nem tartalmazzák.

IP Telefon készülék is igényelhető a VoIP szolgáltatásunk mellé, mely eszközök nagyságrendileg nettó 20 000 Ft egyszeri beruházási költségtől elérhetőek kínálatunkból. Amennyiben kéred, felprogramozzuk a nálunk vett IP telefon készüléket, intézzük a számhordozást, és minden szükséges adminisztrációt. Ennek a díja függ a felkonfigurálandó eszközök számától, így minden esetben egyedi ajánlatot biztosítunk.

Komplex vállalti VoIP hang és adat szolgáltatások (virtuális alközpont):

Széleskörű, egyedi megoldásokat nyújtunk vállalati partnereink számára.

Normál VoIP hangszolgáltatás mellett komplex megoldást nyújt a virtuális VoIP alközpontok alkalmazása.  A virtuális IP telefonközpont legfontosabb szolgáltatásai:

 • IVR, vagyis hang menü rendszer („Üdvözöljük, ön a …..-ot hívta,…. recepció 1-es gomb)
 • komplex mellék kapcsolási logika
 • beszélgetés rögzítés
 • hívás statisztika
 • FAX-ból e-mail konverzió
 • Vigye haza mellékét! (mivel a telefonkészülékeknek csak internetre van szüksége, ezért a készülék nincs fizikailag helyhez kötve). 

További adatforgalmi szolgáltatásaink:

 • menedzselt bérelt vonali szolgáltatás
 • menedzselt bérelt vonali internet szolgáltatás: a menedzselt bérelt vonali szolgáltatáshoz nyújtott internet szolgáltatás
 • virtuális magánhálózat szolgáltatás: a menedzselt bérelt vonali szolgáltatáshoz nyújtott virtuális magánhálózat (VPN) szolgáltatás.

A „DATATRANS Internet” Kft. bérelt vonali szolgáltatása a magas minőségű kiépített gerinchálózaton, és a kiemelkedő átviteltechnikai képességeken alapul. A műszaki, hálózati képességet mérnökeink szaktudása és felkészültsége egészíti ki.

Bérelt vonali szolgáltatásunk menedzselt, minőséggarantált, szimmetrikus adatkapcsolatot biztosít számodra céged 2 telephelye között, így a telephelyek közötti adatkommunikációban segítjük üzletmeneted, legyen szó akár számlázási, értékesítési vagy ügyfél adatokról, raktár- és készletinformációkról.

Menedzselt szolgáltatásunk magában foglalja a telephelyen elvégzendő üzembe helyezési feladatokat, a kábelezést, az eszközök beállítását, programozását.

A szolgáltatást teljesen a Te igényeidhez igazítjuk. A sávszélesség szimmetrikus, akár 1 Gbps is lehet, így nagy mennyiségű adat is közlekedhet a bérelt vonalon a telephelyeid között.

Műszaki jellemzőiben mind a csomagvesztés, mind a késleltetési idő rendkívül versenyképes, amivel a legmagasabb szintű adatkapcsolati igényeknek is képesek vagyunk megfelelni.

A minőséggarantált adatkapcsolat mellé természetesen internetkijárat is választható. Ezáltal nagyvállalati szintű internet szolgáltatást nyújtunk a bérelt vonalon keresztül, az igényelt garantált sávszélességnek megfelelően. Ennek a szolgáltatásnak komoly előnye az egyéb internet megoldásokkal szemben a magas rendelkezésre állás, és a szimmetrikus kapcsolat, hiszen így internetezéskor sem az internetkapcsolat elérhetősége, sem a feltöltési irány nem lesz szűk keresztmetszet.

Amennyiben Neked több telephelyed is van, és szeretnéd ezek kommunikációját összekötni, védett hálózattá alakítani, mindezt költségekben is kedvezően, a virtuális magánhálózat (IP VPN) az ideális megoldás. Virtuális magánhálózati megoldásunk nemcsak biztonságos, dedikált és minőséggarantált adatkapcsolatot biztosít a telephelyeid számára, hanem lehetővé teszi az egyes telephelyeken kialakított helyi hálózat (LAN) menedzselését is, amellyel hálózat üzemeltetési költséget takaríthatsz meg.

 További előny, hogy – amennyiben IP asztali telefonokat használsz – az asztali telefonjaid egymást 0 Ft-ért hívhatják nemcsak a telephelyen belül, hanem a telephelyek között is.

Laikus érdeklődőknek az IP telefonról:

Amennyiben most olvasol először laikusként az IP telefonról, akkor bőven elég annyit megértened, hogy ez egy 21. századi alternatívája az eddig ismert vezetékes telefon rendszernek, mely forradalmasítani fogja azt. Számtalan előnnyel rendelkezik elődjéhez képest, viszont  itt is kiemelném a rendkívül kedvező költséghatékonyságát. Elsősorban a vállalati felhasználás során tudod a kiemelkedő előnyeit kiélvezni, de amennyiben magánszemélyként is sokat telefonálsz, illetve vannak egyedi felhasználói igényeid, akkor neked is megoldást jelenthet a IP telefon a hétköznapokban.

Laikusként könnyen eltéved az ember a sok-sok alternatív lehetőség között, amelyet ez a technológia nyújthat, de mielőtt elbizonytalanodnál a rengeteg információ áradat kapcsán, inkább használd ki a „DATATRANS Internet” Kft. tapasztalt és gyakorlatorientált munkatársainak a segítségét. Mérnökeink és ügyfélszolgálati munkatársaink készséggel segítenek eligazodni az IP telefon világában.

Ínyenceknek az IP telefonról:

Akkor ez egy eszköz vagy egy hangszolgáltatás rendszer?

Valójában mind a kettő igaz. Van konkrétan IP telefon eszköz, és IP alapú hangszolgáltatás is, melyet Voice over IP, hétköznapi módon IP telefonnak neveznek.

Az IP telefon eszköz kinézetre nagyon hasonlít a hagyományos analóg telefonkészülékekhez. Rengeteg változat létezik belőle a különböző felhasználói igények kielégítése miatt. Asztali készülékből is van egyszerűbb és bonyolultabb, de létezik vezeték nélküli, hordozható változat is, mely nem olyan mint a mobil telefon, hanem csak a kertbe tudunk kiülni vele. Hatótávolsága a WiFi térerejétől függ, amin ez az eszköz kommunikál a vezeték helyett.

Az IP telefon készüléket csatlakoztatjuk az internet szolgáltatásunkra egy UTP kábellel vagy akár WiFi-vel (típustól függ), a készülék menürendszerén keresztül belépünk a hálózatba, egy felhasználó név és jelszó megadása után (amit csak az első alkalommal kell megadni, nem minden hívás előtt) már telefonálhatunk is.

IP telefon (VoIP) készülék kiválasztásának alternatívái és főbb szempontjai:

 1. IP telefonkészülék (kábeles hálózathoz)
 2. Szoftveres IP telefon
 3. IP telefonkészülék (WiFi hálózathoz)
 4. „ATA” Analóg Telefon Adapter IP telefonná alakításhoz.

1. IP telefonkészülék (kábeles hálózathoz):

Az IP telefon készülék telepítése akkor a legjobb választás a számunkra, ha ki akarjuk használni a VoIP-os telefonközpontok adta előnyöket. Mindenképpen tervezést, átgondolást igénylő folyamat azért, hogy a rendszerünk az eddig megszokott analóg telefónia minőségénél jobb legyen, miközben az üzemeltetési költségei verhetetlenek.

A telefonközpontok lehetnek fizikai eszközök és virtuális megoldások is. A fizikai eszközök helyi telepítést, majd karbantartást igényelnek, és gyakran előfordul, hogy alul- vagy túltervezik. Beruházási költségük igen magas, nem ritka, hogy eléri, vagy akár meg is haladja a 2-3 millió forintot.

Mi, a „DATATRANS Internet” Kft. ezzel szemben a költséghatékony virtuális IP telefonközpontokat (VoIP alközpont, szaknyelven PBX) használjuk a komplexebb vállalti IP telefon hangszolgáltatások kiépítéséhez. Ennek a megoldásnak a segítségével ügyfeleink zsebében maradhat az a néhány milliós beruházási költség, melyet így nem kell a fizikai IP telefonközpontra költeniük.

A VoIP telefonközpont egy 21. századi megoldás. Széles konfigurációs lehetőségeinek köszönhetően a legkülönfélébb felhasználói igények is megvalósíthatók.

2. Szoftveres IP telefon:

Szoftveres IP telefont akkor használunk, amikor nincs szükségünk a fizikai VoIP telefonkészülékek napi rendszeres jelenlétére az életünkben, vagy kombinálni szeretnénk a két lehetőséget egyszerre.

A szoftveres megoldást használhatjuk:

  • Asztali számítógépen
  • Laptopon/notebookon
  • Mobil telefonon.

A használat lényege, hogy a felsorolt eszközöket csatlakoztatnunk kell az internethez és futtatni kell rajtuk egy ingyenes VoIP telefon szoftvert. Külső perifériák szükségesek (hangszóró és mikrofon, vagy USB csatlakozású telefonkészülék) a telefonáláshoz.

Ez szinte a legolcsóbb beruházás igényű IP telefon rendszer, mert a szoftver ingyenes, nem használunk IP telefonkészüléket, sem fizikai telefon központot, csak a virtuális megoldású alternatíváját. Hátránya azonban, hogy ezek a eszközök csak akkor működnek, ha csatlakoztatva vannak az internet hálózatunkhoz, és bekapcsolt állapotban vannak. Ellenkező esetben sajnos nem leszünk elérhetőek. 

Mobiltelefonon egy arra letöltött applikáció segítségével IP telefonálhatunk, ha megfelelő, jó minőségű mobilinternet szolgáltatás áll rendelkezésünkre. Így a mobiltelefonodat használhatod mint IP telefon eszköz. Ez az egyik legelrugaszkodottabb megoldás a VoIP telefon jövője irányában a Virtuális IP telefonközpontok után.

3. IP telefonkészülék (WiFi hálózathoz):

Csak annyiban különbözik a megszokottabb IP telefon eszközöktől, hogy nem vezetékkel kapcsolódik az internet hálózathoz, hanem WiFi-t használ.

Nagy előnye, hogy így a WiFi hatótávolságon belül hordozható, így rendkívül kényelmes. Tudása vetekszik a vezetések VoIP telefonok tudásával, azonban valamivel költségesebb a beszerzésük.

4. "ATA" Analóg Telefon Adapter IP telefonná alakításhoz:

Használatához rengeteg kódot kell ismerni, azonban ezt leszámítva rendkívül olcsó megoldás. Arról van szó, hogy ez az eszköz a digitális IP vonalat analóg jellé alakítja, így a régi analóg készüléket tudjuk általa modern IP telefonná alakítani. Előnye még, hogy sok központhoz is kapcsolható.

Grandstream GXP1610
Grandstream DP720
VoIP ATA box
Grandstream GXP2160 HD

Az IP telefonoknak ma még nem mindenki biztosít önálló internet vonalat. Általános megoldás, hogy egy egyszerű router (útválasztó) segítségével osztjuk szét a rendelkezésünkre álló internetes adatforgalmat az eszközeink (számítógépek, laptopok, mobilok), és az IP telefon készülékeink között.

Itt tudjuk elkövetni hardware szinten az első hibát, ha nem megfelelő routert választunk a saját IP telefon hálózatunk üzemeltetéséhez!

De nézzük is sorban milyen további lehetőségeket és eszközöket kell számba vennünk, ha részletesen tudni szeretnénk, hogy mit hozhatunk ki az IP tefefónia területéből.

Miért kell odafigyelni a router kiválasztására?

Egy otthoni vagy céges hálózat kialakításakor routereket kell használnunk, ha nem csak egy készülékkel szeretnénk az internetre csatlakozni. A piacon nagyon széles palettán választhatunk a roterek között. Akad a pár ezer forintos eszköztől a százezres kategóriáig sokféle.

Hiába van tehát egy szuper IP telefon rendszerünk és előfizetésünk, ha egy alulméretezett routerrel kapcsolódunk az internethez.

Az eredmény az, hogy gyenge lesz a VoIP telefon hangminősége, szakadozni, hullámozni fog a vonal.

Milyen routert használjak, ha IP telefonálni szeretnék?

A válasz a Quality of Service  (QoS), ami a minőségibb routerek egyik szolgáltatása. A „hagyományos” routerekkel szemben, melyeknél a hang és adatforgalom azonos mértékben osztozik a rendelkezésre álló internet sávszélességen, és a router csatornáin, a QoS szolgáltatást is tudó router azonban priorizálja a hangot az adattal szemben, szabad utat enged neki.

Amennyiben kiemelt fontosságú az IP telefonszolgáltatás hangminősége, akkor egy alternatív megoldást jelenthet az elkülönített forgalom. Ez azt jelenti, hogy a VoIP és az adatforgalom számára külön-külön internet vonalat biztosítunk, így nincs szükség priorizálásra.

Áramszünet esetén működik az IP telefon?

Alap esetben nem, hiszen ahogyan a hagyományos telefonkészülékek sem működnek sok esetben elektromos áram nélkül, úgy az IP telefon sem fog működni áramszünet esetén.
De van-e erre megoldás?

Először is el kell döntenünk, hogy a mai rohanó világunkban megengedjük-e magunknak azt a luxust, hogy áramszünet esetén nem telefonálunk!

Amennyiben eldöntöttük, hogy nem, akkor ennek a kihívásnak a kezelésére 2 technológia egyidejű alkalmazása nyújt megoldást a számunkra:

 1. Az IP telefonkészülékeinknek áramot adunk az informatikai hálózatunkon keresztül (PoE – Power over Ethernet): Ennek a technológiának a saját belső informatikai hálózatunkba történő beépítésével árammal láthatjuk el a hálózati kábeleken keresztül a VoIP telefon eszközeinket, így nem kell még egy dugalj, és villanyvezeték ezeknek az eszközöknek. Ez önmagában még nem megoldás az áramszünet kezelésére, azonban így egy fizikai helyre összpontosíthatod a megoldás kulcsát központi szünetmentes tápegység beépítésének lehetőségével.
 2. Szünetmentes áramforrás (UninterruptiblePowerSupply – UPS): A szünetmentes tápegység akkumulátort/akkumulátorokat, és az azt töltő elektronikát tartalmaz. A PoE feladót, és az UPS-t abba a helyiségbe kell telepíteni, ahol a helyi hálózatunk csomópontja van. A szünetmentesünk üzemideje függ a csatlakoztatott eszközök számától/áramfelvételétől, de ez egy abszolút kiszámolható, tervezhető, méretezhető fejlesztés.

Mekkora sávszélességre van szükségem?

A tiszta és szakadozásmentes VoIP telefonáláshoz a megfelelő sávszélesség elengedhetetlen. A sávszélesség egy számadat, amely megmutatja, mekkora sebességgel tudok adatot fel- és letölteni egy adott idő alatt.

Kezdetnek érdemes ellátogatni a sebességteszt oldalunkra. Pontosabb értéket akkor fogunk mérni, ha olyan számítógépen tesszük ezt, amely vezetékkel, és nem WiFi-vel kapcsolódik a hálózatra, így gyorsabb az adatátviteli sebesség.

Fontos tudni, hogy az internet hálózatok zöme úgynevezett asszimetrikus hálózat. Ez azt jelenti, hogy a letöltési sebesség jóval nagyobb, mint a feltöltési. Egy átlagos mai internet kapcsolat 44 Mbps feltöltési és 84 Mbps letöltési sebességet tud. (ez 2020. augusztusi adat, amennyiben érdekel részletesebben, mekkora az átlagosan elérhető internet sebesség a világ országaiban, akkor ezen a linken tájékozódhatsz)

Régen a feltöltési sebesség volt a szűk keresztmetszet, mert ez határozza meg, hogy hány telefonálót bír el az adott sávszélességen az internet vonalunk.

Vegyük is számba, hogy maximum hányan fognak cégünknél egyszerre telefonálni, hiszen tízszer több adatforgalmat csinál 10 ember, mint 1 ember. Fontos, hogy ezzel az értékkel is kalkulálnunk kell.

A "DATATRANS Internet" Kft. VoIP szolgáltatásainál szükséges sávszélesség

A Datatrans tömörítés nélküli Audio Codec-et használ (G711). A G711-es szabványnak 87 kbps sávszélesség igénye van hívásonként.

Számítás:

Mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy feltöltési és nem letöltési sebességgel számolunk! Megbeszéltük már, hogy egy átlagos mai internet kapcsolat sávszélessége: 44 Mbps feltöltés / 84 Mbps letöltés.

Tehát ez azt jelenti, hogyha a teljes internetvonalon (sávszélességen) csak IP telefonálunk akkor:

A 44 Mbps (1 Mbps = 1 024 kbps, tehát 44 Mbps = 45 056 kbps) feltöltési sebességet osztjuk / 87 kbps-al. Ebben az esetben nagyjából 517 hívás lehetséges egy időben ezen a hálózaton. Ebből a hatalmas számból arra következtethetnénk, hogy a sávszélességgel nem szükséges foglalkozni, de ez az elérhető hívásmennyiség csak akkor igaz, ha az internetvonalat másra nem használjuk.

Általában nem szokás csak az IP telefonnak külön fenntartani egy internetet, hanem a meglévő szolgáltatást kell úgy paraméterezni, hogy alkalmas legyen az IP telefonálásra is. Azért, hogy a hívásminőség ne függjön attól, hogy a cégben más is használja-e az internetet, mi a Datatransnál QoS szolgáltatás igénybevételét javasoljuk.

Ha például legfeljebb 10 melléket szeretnénk egyszerre használni, akkor 87 kbps x 10 telefonáló = 870 kbps minimális feltöltési sebességgel rendelkező beállításra lesz szükségem.

A Datatrans szakemberei mindig alapos igényfelmérés alapján végzik el a szükséges konfigurációkat, hogy a szolgáltatás mindig minden helyzetben zavartalanul működhessen.

IP telefon szolgáltatásra megközelítő ajánlatot az alábbi űrlap kitöltése esetén tudunk adni, vagy ha kérdésed van keresd bátran ügyfélszolgálatunkat.

További szolgáltatásaink

Internet

Webmail

IP telefon

Legutóbbi bejegyzések

Webmail szolgáltatás

Webmail szolgáltatás Számos előnyt nyújt Neked és vállalkozásodnak!A Datatrans webmail szolgáltatás megrendelésével beruházási költségek nélkül, évente

Részletek

Friss hírek

Datatrans rajzpályázat

„Álom Vakáció” rajzpályázat A „DATATRANS Internet” Kft. felhívja a figyelmet az “Álomvakáció, rajzolj és nyerj” rajzpályázatra.

Részletek