Elindult a Neumann 120 emlékév!

Neumann születésének 120. évfordulóján a Neumann Társaság nagyszabású megemlékezéssorozattal készül. 

1959. január 21-én jelentették be a sajtóban az első magyar elektronikus – a Neumann-elvek alapján működő – számítógépet, a szobányi méretű M-3-at. Ezt tekintjük a magyar számítástudomány születésének.

Neumann János kora egyik legjelentősebb tudósa, akinek oroszlánrésze van abban is, hogy most ez az üzenet online eljut mindenkihez, hiszen a modern számítógépek működési elveit ő alapozta meg.

A Financial Times 1999-ben a 20. század emberének is megválasztotta, hiszen egy új világ alapjait fektette le a kvantummechanika matematikai tisztázásával, nagyot alkotott az atomfizika, a játékelmélet (közgazdaságtan) és még egy sor elméletet megalapozva.

A szervezet évnyitó eseményét 2023. január 18-án tartja sajtótájékoztatóval, koszorúzással és egy szakmai konferenciával egybekötve

A Neumann Társaság az idei év folyamán – többek között – tudománytörténeti vándorkiállítással, képzőművészeti kiállításokkal, emlékfaültetéssel, a Magyar Tudományos Akadémiával közös konferenciával, továbbá Neumann János gondolatiságát bemutató díszalbum megjelentetésével jelentkezik.

Neumann János már korán kortársait jóval meghaladó képességekről tett tanúbizonyságot.

Magyar anyanyelve, a francia és a német nyelvek mellett tanulta a latint és az ógörögöt; emlékezőtehetsége szinte fotografikus volt, és fejszámolásban is rendkívüli eredményeket mutatott fel.

Utóbbi képessége felnőttkorában szinte védjegyévé vált!

Legenda járt arról, hogy a korai elektronikus számológépek számításait ő maga ellenőrizte fejben a gépekével azonos sebességgel. Hasonlóan legendás volt emlékezőtehetsége. Élete végéig görögül idézett Thuküdidészből, és franciául Voltaire-ből.

1930-ban meghívták vendégprofesszornak az Egyesült Államokba, a Princetoni Egyetemre. Hamarosan az ottani egyetem professzora lett.

Megkapta az Egyesült Államok Érdemérmét (1954), amiért útjára indította a 20. század második felének informatikai forradalmát.

Az emlékév célja Neumann nagyszabású és társadalmunkra ható örökségének felelevenítése, illetve megismertetése a közvéleménnyel – szerte az országban, különös tekintettel a fiatalabb generációkra.

Az NJSZT az emlékév néhány tervezett programját már közzé is tette:


• Ünnepélyes évindító: 2023. január 18-án, az Óbudai Egyetemen, a Magyar Informatika Napjához kapcsolódó szakmai konferencián
• Enteriőr-kiállítás egyenesen a Neumann-család szalonjából Neumann alma materében, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban
• Emlékfaültetés a balatonfüredi Tagore sétányon és minikonferencia a Zsidó Kiválóságok Házában
• Életműve napjainkig tartó hatásáról konferencia a Magyar Tudományos Akadémián
• Kiállítások az „Hommage à Neumann” címen kiírt képzőművészeti pályázatokra beérkezett alkotásokból
• Neumann-album és életrajzi kötetmegjelenések, hozzájuk kapcsolódó könyvbemutatók
• A Magyar Nemzeti Bank érem kiadásával tiszteleg az évforduló előtt
• Irodalmi est a Galaktika folyóirattal közösen kiírt sci-fi pályázatra beérkezett művekből
• Életét bemutató vándorkiállítás és előadások az ország számos oktatási és kulturális intézményében
• Megjelenések informatikai egyetemi karokon (jeles kari napok, OTDK, Magyar Tudomány Napja, Kutatók éjszakája, Múzeumok éjszakája)
• Megemlékezések középiskolai informatikai versenyekhez kapcsolódóan
• Neumann kaleidoszkóp: legteljesebb Neumann megjelenések és megjelenítések gyűjteménye:
www.neumann120.hu
• Informatikatörténeti városi séták

További szolgáltatásaink

Internet

Webmail

IP telefon

Legutóbbi bejegyzések

Webmail szolgáltatás

Webmail szolgáltatás Számos előnyt nyújt Neked és vállalkozásodnak!A Datatrans webmail szolgáltatás megrendelésével beruházási költségek nélkül, évente

Részletek

Friss hírek

Datatrans rajzpályázat

„Álom Vakáció” rajzpályázat A „DATATRANS Internet” Kft. felhívja a figyelmet az “Álomvakáció, rajzolj és nyerj” rajzpályázatra.

Részletek