Router beállítás – egy jó kapcsolat titkai

Természetesen a router beállítás nem a pároddal való kapcsolatodat teszi jobbá – habár… ki tudja?! – hanem az Internet elérést teszi optimálisabbá. Segítségével gördülékenyebbé válik a különböző eszközök internethez való kapcsolódása.

A router helye a lakásban: Tedd középre!

Router beállítás

Nem is olyan rég a lakásokban a bútorok a TV készülék irányába orientálódtak: a székeket, foteleket és asztalokat úgy rendezték el, hogy a tévében sugárzott műsor megtekintése kényelmes legyen.

Ma már a legtöbb helyen a hálózati elosztó eszköz helyének kijelölése a legfontosabb, hiszen a család minden tagja a ház összes helyiségében csatlakozni szeretne a világhálóhoz. A szakértők szerint valóban egy központi helyet kell találnod a router számára, minél távolabb a falaktól, amelyek árnyékolhatják az Internet sávokat. Ne rakd szekrénybe, vagy mikrohullámú sütő közelébe sem, mert ezek is befolyással vannak a sávszélesség minőségére.

Pssszt! – a router beállításakor elsőként a jelszavát titkosítsd!

Minden hálózati elosztó eszköz alapbeállításként kap egy azonosítót (SSID) és egy jelszót. Biztonsági okokból tanácsos minél hamarabb megváltoztatni ezeket az információkat, ellenkező esetben a hekkerek könnyen hozzáférhetnek a hálózatodhoz, A Wifi jelszót is változtasd meg, de ne a vezetéknevedet vagy valamilyen más személyes adatodat add meg, hanem találj ki valami például valami vicceset, pl. paprikáspalacsinta. Az is hasznos, ha speciális karakterekkel, nagybetűkkel, számokkal nehezíted meg a jelszavad feltörését.

Jó-jó, de hogyan fogjak neki a router beállításának?

Router beállítás

Először is szereld össze a routered, melyet vásároltál vagy a szolgáltatódtól kaptál. Itt maximum a wifi antennák felszerelésére és a tápegység csatlakoztatására gondolok elsősorban. Általában más összeszerelést nem is igényelnek – csak csatlakoztatni kell egyik oldalról az internethez – másik oldalról a saját helyi hálózatodhoz. Amennyiben első üzembehelyezés történik, úgy nagy valószínűség szerint a szolgáltató munkatársa segít neked az alap beállításokban. A Datatrans Internet munkatársai minden esetben megoldják ezt számodra.

A router beállításához csupán egy számítógépre és egy vezetékes (utp) kapcsolatra van szükséged. Egy utp kábelt csatlakoztass a pc/laptop-hoz és a router valamelyik LAN portjához. Majd:

 • Nyiss meg egy internet böngészőt a számítógépeden
 • az url cím helyére írd be az alapértelmezett ip címét a routernek 192.168.1.1. vagy ha ez nem működik, akkor az eszköz használati utasításában keresd meg a megfelelőt.
 • Írd be az alap felhasználó nevet és jelszót admin / admin , de ha ez nem működik akkor az eszköz leírásában megtalálod a gyári adatokat.
 • Ezután tudod elérni az eszköz „lelkét”, ahol a router beállítása megváltoztatható.
 • Minden router rendelkezik gyári alapbeállításokkal, ami megfelelő szokott lenni – csak egyedi igények esetén célszerű ezeket az eszköz használati utasításai szerint átállítani!
 • Wifis router beállítása esetén a wifi jelszót a wlan menüpontban keresd és a korábban javasolt összetettségű jelszó módosítást végezd el!

Router beállítása megfáradt szülőknek!

A mai gyermekek civilizációs betegsége az internet függőség. Sajnos ez a jelenség tipikus tüneteket mutat. Teljes az egyezés egyéb függőségekhez hasonlóan – mint az alkohol, a drog, a szerencsejáték stb…

Ezek a következők:

 • Nem tud meglenni nélküle
 • Hiánya elvonási tüneteket generál
 • viselkedése antiszociálissá válik a hatása alatt

A router beállítási lehetőségei ebben az esetben a következőek:

 1. Az internet szolgáltatás időkorlátozása
 2. Az ip címek időkorlátozása
 3. Az ip címek teljes kizárása

A technikai hogyan kérdésre nem szeretnék kitérni ezen beállítások esetében, mert a routerek típusa és modell kivitele alapján eltérő menü szerkezettel lehetnek kialakítva. Esősorban az eszköz gyári leírásában keresd ezekre kérdésekre a választ. Datatrans-os ügyfeleinknek ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére!

Okos otthon vezérlése – csak okosan

Az adatelosztóhoz egyre több olyan eszközt is csatlakoztathatsz, ami nem csak számítógép, tablet vagy éppen mobiltelefon lehet, hanem okos használati eszközök, mint például intelligens villanyégők, fűtésszabályozók vagy éppen biztonsági rendszerek. Ezeket távolról is lehet vezérelni, ám az Internet kapcsolatba belekontárkodhat egy betolakodó vagy betörő is, ezért fontos az okos otthon védelme az online térben is. Minél többféle módon védd le magad: használj kétlépcsős azonosítást, változtasd meg az alap felhasználóneveket és jelszavakat, telepíts biztonsági szoftvereket is.

Ha minden a helyére került, teszteld az Interneted!

Tegyük fel, hogy mindent megtettél, hogy megtaláld a router számára a legjobb helyet, a router beállítása során az összes felhasználó név és jelszó beállítását elvégezted az Internet kapcsolatod védelmére.

Bekapcsolod a hálózati elosztót, a számítógépedet, elindítasz egy böngészőprogramot, és úgy tűnik, él az online kapcsolat. Az internet hozzáférésed legfontosabb paramétereit azonban nem árt ellenőrizned: a le- és feltöltés sebességét, a várakozási időt és a válaszadás gyorsaságát is megmutatja egy Internet sebességmérő. A kapott adatokból kiderül, hogy számodra megfelelő-e az eléd táruló eredmény.

Amennyiben már rendelkezel megfelelően beállított routerrel, és majd’ kifúrja az oldalat a kíváncsiság, hogy megtudd, elég gyors-e a rendelkezésedre álló internetkapcsolat sebessége, próbáld ki szolgáltatásunkat, teszteld velünk az internetedet!

 

További szolgáltatásaink

Internet

Webmail

IP telefon

Legutóbbi bejegyzések

Webmail szolgáltatás

Webmail szolgáltatás Számos előnyt nyújt Neked és vállalkozásodnak!A Datatrans webmail szolgáltatás megrendelésével beruházási költségek nélkül, évente

Részletek

Friss hírek

Datatrans rajzpályázat

„Álom Vakáció” rajzpályázat A „DATATRANS Internet” Kft. felhívja a figyelmet az “Álomvakáció, rajzolj és nyerj” rajzpályázatra.

Részletek